Foccacia bröd med oliver

Foccacia

Efter att ha sett två avsnitt av Leila bakar så har jag bestämt mig att göra foccacia till kvällens plockmat. Oh, jag älskar det här brödet. Man kan göra såååå många olika smaker på brödet och det är mycket lätt att göra. Det enda som tar tid är jäsningen och det blir vi aldrig trött av det sköter sig själv. Tina, om du gör det här brödet så kommer du inte ångra dig, jag brukar klämma in gröna oliver på och ibland körsbärstomater. Men nu har jag tappat bort mitt gamla recept som jag tog från ICA för ca 1,5 år sen. Men nu ska jag testa Leila’s så jag lägger upp receptet här.

Färdigt på: 1 tim 35 min

Ingredienser

Grundrecept:
25 25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 3 dl ljummet vatten
0.5 0.5 dl god olivolja
2 2 msk honung
1 1 msk flingsalt
7 7 dl vetemjöl special
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Foccacia med körsbärstomater och basilika:
1 1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
1 1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
1 1 ask gula cocktailtomater
1 1 kruka färsk basilika
Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Foccacia med körsbärstomater och basilika:
1 1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
1 1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
1 1 ask gula cocktailtomater
1 1 kruka färsk basilika
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Rosmarin Foccacia:
1 1 sats foccaciadeg (se grundrecept)
4 4 kvistar färsk rosmarin
olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Gör så här

1. Foccacia (med olivolja och salt) (grundrecept):

2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.

4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.

5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.

6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.

7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

8. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

10. Foccacia med körsbärstomater och basilika: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

11. Rosmarin Foccacia: Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Tips
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

PS: Jag ska klämma in gröna oliver och lite feta ost på mina och äta dem med keso oliv. FANTASTISKT.

Lycka till !

Receptet kommer från recept.nu

jano

Om jano

Mitt namn är Janet "jano" och är mamma till Lea född 2010 och Leo född 2017. Jag är utbildad till Master Make Up Artist/ Ekonomi Assistent och är helt besatt av smink. Det ni kommer att få läsa om i min blogg är om smink, inredning, mode, musik, barnkläder och familjeliv. Jag träffar gärna vänner och familj så ofta jag kan.
Det här inlägget postades i Glamour. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Foccacia bröd med oliver

  1. mtina skriver:

    Låter smaskens, det ska jag göra vid ett bättre tillfälle.. mmsa mig ett resultat. =)

Lämna ett svar