Går in i vecka 14, och det känns såå skönt

Du bör känna dig mindre trött än i inledningen av graviditeten för nu har du kommit till graviditetens andra tredjedel, och många av besvären från första tiden försvinner. Det är mycket möjligt att du börjar må fantastiskt bra. Äntligen ser du gravid ut.

Eftersom hormonet progesteron ökat starkt den sista tiden kan du nu få trög mage. Progesteron får musklerna att slappna av. Trycket från den växande livmodern påverkar även den tarmen och hämmar dess arbetstakt. En enkel lösning på detta kan vara att dricka extra mycket vatten och äta fiberrik kost. En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött. Bröstvårtorna och vårtgårdarna börjar också mörkna. Livmodern är stor som en grapefrukt.

Ditt barn är nu 12 veckor gammalt och 80-93mm långt från huvud till stjärt. Vikten är nästan 25g. Fostret växer nu mycket snabbt och de inre organen mognar. Barnet rör sig mindre ryckigt och kan böja och vrida på handlederna, händer, fingrar, ben, knän och tår.

Nervsystemet har börjat fungera. Ögonlock och naglar fortsätter att utvecklas. Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet. Nu går det att höra barnets hjärta med ett ultraljudsinstrument. Barnet dricker av fostervätskan och kan kissa. Nu får det all sin näring från moderkakan, som även producerar viktiga hormoner.

Barnet tränar in- och utandning som en förberedelse för livet utanför livmodern. Men den använder inte sina lungor i sin vattenfyllda värld, eftersom barnet får syre direkt från dig via navelsträngen och moderkakan.

jano

Om jano

Mitt namn är Janet "jano" och är mamma till Lea född 2010 och Leo född 2017. Jag är utbildad till Master Make Up Artist/ Ekonomi Assistent och är helt besatt av smink. Det ni kommer att få läsa om i min blogg är om smink, inredning, mode, musik, barnkläder och familjeliv. Jag träffar gärna vänner och familj så ofta jag kan.
Det här inlägget postades i Glamour. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Går in i vecka 14, och det känns såå skönt

 1. Lexi skriver:

  En mörk strimma kan synas mitt på magen, den kommer förmodligen att blekna efter att barnet är fött.

  FÖRMODLIGEN? Shiiiit, ska inte ha barn! =P

 2. mtina skriver:

  Du vet ju att jag tjatar om att dricka mkt vatten!
  Det jag bla tyckte va intressant är att ”Ögonbryn börjar framträda på barnet och det börjar växa hår på huvudet” =)) hihiii va roligt!
  Och jag kommer nchalla absolut få en mörk strimma på magen då jag redan idag kan se den en aning.

 3. Jano skriver:

  Hahahah, aa du men än har den inte kommit, men förvånar mig inte att den poppar upp en vacker dag.. MEN DET ÄR DET VÄRT, bara jag får vår kärleksbarn OOOOOh längtar..

Lämna ett svar